28 januari 2014

Uit het overleg: OV-chipkaart en eindejaarsuitkering

In het georganiseerd overleg zijn mededelingen gedaan (en afspraken gemaakt) over de OV-chipkaart en de nabetaling van de eindejaarsuitkering bij ziekte.

De NS stapt per 1 januari 2014 over op de businesscard, waardoor abonnementsvormen als de NS-, OV- en (jaar)trajectkaart dan niet meer verkrijgbaar zijn. Dit heeft gevolgen voor Defensiemedewerkers. De werkgever heeft hierover onderhandeld met de NS. Het blijkt dat de grootste verandering de verplichting tot in- en uitchecken is. Dit brengt een risico voor extra kosten met zich mee als mensen dit vergeten te doen.

De invoering van de nieuwe kaart leidt volgens Defensie (nog) niet tot wijziging van de rechtspositie. Indien dat wel noodzakelijk is zal dat pas in 2014 gebeuren na afronding van het overleg met de bonden. Eventuele prijsaanpassingen worden volgens de werkgever veroorzaakt door tariefsverhogingen van de NS. De bonden hebben de werkgever diverse vragen gesteld over de gevolgen die de invoering van deze kaart voor u zou kunnen hebben, zoals bv. de vraag wie het risico van het niet uitchecken draagt.

Afgesproken is dat Defensie het personeel verder zal inlichten over de nieuwe kaart. De effecten die de invoering met zich meebrengen gaan we in het overleg nog verder bespreken.

Nabetaling eindejaarsuitkering bij ziekte
In het georganiseerd overleg met de werkgever Defensie werd ons gemeld dat ontdekt is dat mensen vanaf 2009 bij ziekte onterecht gekort zijn op hun eindejaarsuitkering. Deze is namelijk berekend over 70% van het salaris. Dit wordt in 2013 voor degenen die dit betreft in één keer hersteld door een nabetaling bij de eindejaarsuitkering.

Meer over:
C&R
WGAFR