Bonden en Defensie eens over nadienoptie
Bij leeftijdsontslag op basis van de nieuwe diensteinderegeling kun je als militair voortaan op eigen verzoek maximaal één jaar nadienen op een tijdelijke arbeidsplaats die buiten de organieke defensieformatie valt. Onlangs werden Defensie en de bonden het definitief eens over de uitwerking van deze al in het avw-akkoord 2021-2023 opgenomen afspraak.

De belangrijkste aan de nadienoptie verbonden voorwaarde is dat je uiterlijk één jaar voor jouw ontslagdatum een verzoek voor uitstel moet hebben gediend bij het bevoegd gezag. Deze optie is trouwens ook van toepassing voor reservisten. De in het AMAR vast te leggen maatregel wordt binnen afzienbare tijd in het Staatsblad gepubliceerd. Na deze publicatie treedt deze in werking met een terugwerkende kracht tot en met 7 juli 2022. Dit was de ondertekeningsdatum van het avw-akkoord 2021-2023 waarin de naverdienafspraak is vastgelegd.
Nieuwe diensteinderegeling
Sinds 1 januari 2017 gaan alle militairen, met uitzondering van degenen voor wie een overgangsregeling geldt, vijf jaar voor hun pensioengerechtigde leeftijd met leeftijdsontslag. Bij de introductie van deze nieuwe diensteinderegeling is in het avw-akkoord 2017-2018 afgesproken dat doorwerken na dit leeftijdsontslag mogelijk moet zijn op specifieke tijdelijke functieplaatsen die buiten de organieke defensieformatie vallen. In het avw-akkoord 2021-2023 is verder invulling gegeven aan deze maatregel.
Passende werkzaamheden
Als het uitstel van jouw ontslagdatum is toegekend, dan word je als militair ontheven uit jouw bestaande functie en krijg je dus een tijdelijke arbeidsplaats. Daar wordt aan jou een pakket van passende werkzaamheden opgedragen. Hierbij mag het niet gaan om operationele taken. Een andere aan de nadienoptie verbonden voorwaarde is dat door het opgedragen pakket van werkzaamheden geen verdringing mag ontstaan.