30 april 2025

Spelregels voor functionerings- en beoordelingsgesprekken blijven hetzelfde

De laatste tijd doen verhalen de ronde dat ‘traditionele’ functionerings- en beoordelingsgesprekken met defensiemedewerkers in het kader van de in volle gang zijnde HR-transitie volledig van het toneel verdwijnen. Deze gesprekken zouden plaatsmaken voor een voortdurende dialoog tussen de werkgever en deze medewerkers, die zelf meer initiatief moeten nemen voor een gesprek over hun functioneren. Met dit bericht kunnen wij je geruststellen: aan de bestaande spelregels rond het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken verandert voor nu niets. Dat neemt niet weg dat een goede dialoog wel degelijk meerwaarde kan hebben.

Foto: Mediacentrum Defensie

Voor militairen zijn de spelregels voor functioneringsgesprekken vastgelegd in het Algemeen militair ambtenarenreglement (AMAR) en voor burgermedewerkers in het Burgerlijk ambtenarenreglement defensie (BARD). In beide reglementen staat dat een functioneringsgesprek elk jaar moet worden gevoerd. Voor reservisten is dat minstens één keer in de drie jaar. De werkgever vergeet echter vaak om het functioneringsgesprek met een vaste jaarlijkse of driejaarlijkse regelmaat in te plannen.
Daarom is het goed om te weten dat je dit gesprek ook zelf kunt aanvragen bij jouw chef. De spelregels rond beoordelingen van militairen staan in het AMAR en in de zogeheten Voorlopige Voorziening Uitvoeringsregeling AMAR (vvURAMAR). Voor burgermedewerkers gelden hierbij het BARD en de Beleidsregel functioneringsgesprekken en beoordelingen defensie. De beoordelingswijze van burgers en militairen verschilt trouwens nauwelijks.

Functionerings- versus beoordelingsgesprek

Tot slot leggen wij je uit wat de voornaamste verschillen zijn tussen een functionerings- en een beoordelingsgesprek. In een functioneringsgesprek draait het vooral om de wijze waarop jij je functie vervult en ook andere opgedragen werkklussen oppakt. Ook ligt de nadruk op de specifieke werkomstandigheden en op de functionele relatie tussen jou en je chef. Een beoordelingsgesprek is in principe een eenzijdig gesprek, waarin jouw chef jouw functioneren beoordeelt en waarbij jij dit kunt aanhoren.
De beoordeling gaat over een vastgesteld tijdvak uit het verleden, dat niet korter mag zijn dan zes maanden en niet langer mag zijn dan twee jaar. Een negatieve beoordeling mag geen verrassing voor jou zijn. In een eerder stadium moet je al op eventuele tekortkomingen zijn gewezen. Je hebt het recht om te reageren op de conceptbeoordeling. Het kan verstandig zijn van deze mogelijkheid gebruik te maken. Denk wel goed na over je bedenkingen en neem zo nodig contact met ons op via dit e-mailadres.

Functioneringsverslag
Een belangrijk verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek is dat je tegen een vastgestelde beoordeling bezwaar kunt maken. Bij een functioneringsgesprek is dit dus niet het geval. Wél is het misschien zinvol om een reactie op het functioneringsverslag in te dienen.

Meer over:
AVW