6 oktober 2014

Werk en zwangerschap Sta erbij stil!

In verwachting? Leuk! Maar er is wel veel om op te letten tijdens zwangerschap. Zo kan hard geluid schadelijk zijn voor je ongeboren kindje en zijn er wel meer risico’s.

Ben je actief dienend dan zijn de gevolgen ook op werkgebied al meteen ingrijpend. Zo mag een zwangere militair niet schieten en hoef je niet op uitzending tijdens de zwangerschap of wanneer je jongste kind jonger is dan vijf jaar. Je hebt recht op extra pauzes en je hoeft in principe geen nachtdiensten te draaien. Verder hoef je geen werkzaamheden of diensten te verrichten binnen 28 dagen voor de vermoedelijke datum van de bevalling. Net als in de burgermaatschappij heb je recht op zwangerschapsverlof. Dit en andere regelingen kun je terugvinden in artikel 59f t/m 59i van het AMAR (en ook op de website http://tinyurl.com/p5oxxfd). Vragen over rechtspositionele gevolgen van zwangerschap kun je stellen bij DCHR (Dienstencentrum Human Resources).

Hard geluid
Verder zijn er nog tal van zaken om rekening mee te houden. Een ongeboren kind is kwetsbaar en de werkomstandigheden bij Defensie zijn wat dat betreft lang niet altijd optimaal. Neem bijvoorbeeld geluid. Geluid harder dan 80 decibel (db) kan al schadelijk zijn voor je ongeboren kind. En dat is zo gebeurd, want je hoeft je stem maar te verheffen of je zit al op 80 db. En je kunt een ongeboren kind helaas geen oordoppen geven. Pas ook heel erg goed op met lood of loodverbindingen: er mag absoluut geen contact mee zijn! Wil je weten of de stoffen waarmee je in aanraking komt gevaarlijk zijn voor jou of je kindje, vraag dit dan na bij je militaire arts of bedrijfsarts. Daar kun je natuurlijk ook terecht met je overige gezondheidsvragen.

Er kunnen nog meer omstandigheden van negatieve invloed zijn tijdens je zwangerschap. Zo kan ioniserende straling die voorkomt in röntgenkamers, ziekenhuizen, laboratoria en kerncentrales slecht zijn voor je baby. Je kunt bij die straling wel blijven werken, zolang de dosis maximaal 1mSv is (de wettelijke norm). Stress is ook iets om rekening mee te houden. In stressvolle situaties produceert je lijf allerlei extra hormonen die invloed kunnen hebben op jou en je ongeboren kindje. Vermijd ook extreme kou of hitte, want je bloeddruk kan dan snel dalen waardoor de bloedvoorziening naar je baarmoeder afneemt.

Eerder RSI
Als je zwanger bent kun je eerder RSI-verschijnselen krijgen, zoals pijn, stijfheid en tintelingen in je nek, schouders, armen en/of vingers. Vooral bij werk waar je veel dezelfde bewegingen maakt, kunnen dit soort klachten ontstaan. Regelmatig bewegen en pauzes houden is verstandig. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met je militaire arts of bedrijfsarts.

App
Onlangs is de Werk & Zwangerschap app van de FNV gelanceerd. Een informatieve app over je rechten en plichten wanneer je zwanger bent en werkt. Daar kun je als burger veel aan hebben en als militair in sommige gevallen ook, maar specifieke militaire rechtspositionele zaken staan er niet op. Ondanks die beperking is de app een handige gids met deskundig en betrouwbaar advies over werken tijdens je zwangerschap.

De app is onderverdeeld in vier verschillende thema’s:
» Veilig & gezond, over veilig werken
» Op je werk, over werken tijdens je zwangerschap
» Ziek tijdens en na je zwangerschap
» Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Advies op maat
Door je uitgerekende datum in de app te zetten kan de FNV - als jij dat wilt - je advies op maat geven over je zwangerschap. Je ontvangt dan periodiek een nieuwsbrief waarin handige informatie staat die aansluit bij de fase van je zwangerschap. De Werk & Zwangerschap app kun je downloaden in de App Store (Apple) en Google Play (Android).

Meer over:
GVW