13 december 2019

Regelgeving dienstreizen knelt

De MARVER krijgt regelmatig vragen van leden over de ogenschijnlijk knellende regelgeving bij dienstreizen. Zij benadrukken dat de PNOD-voertuigen niet altijd beschikbaar zijn en dat zij noodgedwongen hun dienstreizen met hun eigen auto moeten maken. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Een dienstreis moet worden uitgevoerd met het openbaar vervoer, tenzij dienstvervoer beschikbaar en doelmatiger is. Als beide opties niet mogelijk zijn, dan kan je commandant jou slechts verzoeken om gebruik te maken van je eigen vervoermiddel. Dit mag je echter gewoon weigeren! Het is aan de commandant om dit op te lossen. Hij mag dit probleem niet bij jou neerleggen.

Meer mogelijkheden
Als er geen dienstvervoer beschikbaar is, dan moet de commandant bekijken of het openbaar vervoer een mogelijkheid is. Dat lijkt vaak te knellen, omdat niet alle locaties goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De commandant moet in zijn beoordeling of een locatie met het openbaar vervoer bereikbaar is, ook het gebruik van een taxi ‘meewegen’. Dat biedt dus veel meer mogelijkheden. Natuurlijk is het gebruik van een taxi duurder, maar dat is dus niet jouw probleem. Jouw werkgever draagt een dienstreis op, dus hij dient ervoor te zorgen dat jij altijd op tijd kunt komen zonder er een cent op te hoeven toeleggen.

Cursus of opleiding
Een veelgehoord argument is: ‘Ja, maar ik ga naar een cursus en ik mag blij zijn dat ik deze van mijn commandant mag volgen. Dus ik zorg zelf wel voor vervoer.’ Dit argument is slechts deels waar. Het is inderdaad goed dat je de kans krijgt een cursus of opleiding te volgen. Maar laten we wel wezen. Het is ook in het belang van de werkgever dat werknemers zich kunnen ontwikkelen en nog beter worden in hun vak. Uit veel onderzoeken blijkt dat werknemers die zich niet kunnen ontwikkelen organisaties snel verlaten. Het is dus vooral in het belang van de werkgever. Daarbij, het is gewoon je recht om dienstvervoer van Rijkswege te krijgen. Dwing het af en maak ervan gebruik. De werkgever neemt al genoeg.