Morele armoede

Weer 2 doden die toe te schrijven zijn aan het wanbeleid bij Defensie. Wederom een minister die niet in staat is om de omvang van het probleem te bevatten en voorlopig weigert politieke consequenties te trekken. Boosmakend. Verwerpelijk. Pure morele armoede.

Minister Hennis heeft mij meerdere malen uitgenodigd om in Den Haag op de koffie te komen om nou eens te vertellen wat er allemaal mis is bij Defensie. Een schijnvertoning. Ze wist al wat er mis was en is. Ze wil nu niet aftreden, maar optreden. Het blijkt dat ze al een tijdje optreedt in een toneelstuk. Een toneelstuk met de titel 'Schone Schijn'. Een toneelstuk dat al teveel bedrijven heeft gekend. Het is tijd voor het einde van dit toneelstuk. Geen applaus. Geen staande ovatie.

Maar waarom ik zo boos ben? Marechaussees vuren toch geen mortieren af? Nee, dat klopt. Allereerst is het natuurlijk logisch dat je boos bent om de volstrekt onnodige dood van 2 jonge mensen. Ten tweede werken ook marechaussees dagelijks met defensiematerieel. Wie garandeert dat dit materieel wel voldoet? Wie garandeert dat marechaussees op dit moment geen levensgevaar lopen door gebrekkig materieel? Mogelijke problemen met materieel worden in de doofpot gestopt en komen pas naar buiten als er doden zijn te betreuren. Het is de trieste waarheid.

Militairen weten dat er aan het beroep risico’s zijn verbonden. Je verwacht als militair dreiging vanuit de tegenstander. Maar nu komt die dreiging uit de eigen organisatie. Dat is zeer ernstig. Ik hoop dat de commandanten dit ook zien en beseffen welke risico’s hun mensen mogelijk lopen. Daar mogen ze verantwoordelijk voor gehouden worden.