Toon Verberg columnist

Moderne tijden

Verstuur ETA; Estimated Time of Arrival. Met een druk op de knop weet het thuisfront tot op de minuut nauwkeurig hoe laat ik thuis aankom. Ze kan zelfs zien waar ik rij. Met nog een druk op de knop zoek ik het dichtstbijzijnde tankstation met de goedkoopste brandstof op. De navigatieapp leidt mij er feilloos naartoe.

Na het aanbieden van mijn bankpas in de automaat kan ik mijn tank volgooien en vervolg mijn weg. Voor de deur aangekomen staat mijn wederhelft net klaar met de boodschappentassen. We rijden naar de supermarkt. De supermarkt heb ik gisteren al laten weten via een app dat ik eraan kom en welke producten ik wens mee te nemen. In de supermarkt scan ik de barcode en een vriendelijke jongedame brengt mij de gewenste producten. Vijf minuten later lopen we met twee volle boodschappentassen de supermarkt uit. Voor we wegrijden zet ik de parkeeractie voor betaald parkeren nog even stop. Onderweg naar huis zetten we alvast de CV op een hogere temperatuur, zodat we in een warm huis aankomen. Handig al die apps en dat allemaal op een klein apparaatje. Je kan er nog mee bellen ook.

De volgende dag ben ik weer aan het werk. Noodhulp in de auto. Via mijn portofoon meld ik mijzelf in. Uiteraard nadat ik weer even op het spiekbriefje heb gekeken welk cijfertje op mijn portofoon voor welke functie staat. Na enige tijd hoor ik het OPS ons roepnummer oproepen. De centralist vraagt wat onze positie is. Onze positie? Kunt u dat niet zien dan? Nee, dat kan de centralist niet geeft hij aan. In elk geval niet snel en zeer waarschijnlijk niet betrouwbaar genoeg. Laat staan dat het voor hem duidelijk is hoe ver wij van het uit te geven incident verwijderd zijn. We geven de plaats- en straatnaam waar wij rijden dus maar door. Het blijft even stil terwijl de centralist schakelt tussen een Defensiesysteem en Google Maps. Nu hij een idee heeft waar wij rijden worden we naar het incident gestuurd. We typen de bestemming in de navigatie van het dienstvoertuig en gaan ter plaatse. We rijden twee keer verkeerd, omdat de navigatie zijn laatste kaartupdate een aantal jaren geleden heeft gehad. Ja, er wordt veel gebouwd in Nederland.

Ter plaatse handelen we de melding af. Uiteraard moet dit later nog op de brigade gemuteerd worden. Wat zou het toch handig zijn als er draagbare computers zouden bestaan! Bijvoorbeeld zo’n exemplaar als de meeste mensen gewoon thuis hebben.
Als even later de centralist weer met de vraag komt waar wij uithangen krijg ik een idee. Ik druk op de knop ‘Verstuur ETA’ en roep door de portofoon: “OPS, bel mijn vriendin maar. Zij weet precies waar ik uithang. En als u wil weten wat ik vanavond ga eten dan belt u maar met de supermarkt!” Ja, het zijn moderne tijden…