26 april 2016

‘KMar liet me mijn droom volgen’ - Oud-marechaussee is nu acteur

David van den Tempel maakte na vijf jaar de overstap van de Koninklijke Marechaussee naar een muziektheateropleiding. Nu speelt hij onder meer in de telefilm Kamp Holland en in de musical Soldaat van Oranje, niet geheel toevallig twee producties met een militair thema. Hoewel hij bij de marechaussee een fantastische tijd had, zijn zingen en acteren zijn echte passies.

David van den Tempel, setfoto Kamp Holland

David van den Tempel ging na de havo naar een open dag van Defensie. Hij werd daarop gewezen door zijn vader, zelf militair bij de landmacht. “De landmacht leek me niet echt iets voor mij, maar de marechaussee trok me wel. Dat was een goede keuze, ik heb een fantastische tijd gehad.” Na de opleiding kwam hij terecht in Baarn. Daar draaide hij militaire politiediensten bij militaire objecten in de provincie Utrecht. “Het beveiligingswerk vond ik leuk en de ondersteunende taak die wij hadden ten opzichte van militairen. Vaak waren er vragen over wat wel en niet mocht, dat ging ik dan uitzoeken. Er is soms wel wat strijd tussen militairen en de marechaussee, maar daar heb ik geen last van gehad. Ik vind dat je vooral collega’s bent. Ik stond ook niet op een kazerne bekeuringen uit te delen als iemand zijn gordel niet om had. Als iemand zichzelf of een collega in gevaar brengt, is het een ander verhaal, dan traden we uiteraard op.”

Theater
Van den Tempel had een contract van vijf jaar, maar vanwege bezuinigingen binnen de KMar was het destijds zo dat je na die fase 1 van vijf jaar weer een tijdelijk contract kreeg, maximaal tot je 30e. Daarna werd er opnieuw bekeken of je kon blijven. “Dat was voor mij geen optie. Ik dacht: als ik op mijn 30e er alsnog uit moet, heb ik een probleem. Dat was te onzeker. Daarom wilde ik er na het eerste contract uit. En nu ben ik acteur geworden, dat is ook nogal een onzeker vak”, zegt hij lachend.

Tijdens zijn tijd bij de marechaussee zong hij al achter de bar van zijn stamkroeg en hij schnabbelde op bruiloften en feesten. Ook volgde hij zangles en zijn zanglerares raadde hem aan eens naar musicals te gaan kijken omdat zijn stem daar geschikt voor was. Een van de eerste musicals die hij bezocht, was toevallig Soldaat van Oranje. “Dat was fantastisch. Ik had nooit gedacht dat ik daar zelf ooit zou staan.” In de zomer deed hij een cursus bij de Frank Sanders Academie en zo ontstond het idee dat het meer was dan een hobby. Hij besloot auditie te doen voor de muziektheateropleiding. “Bij de marechaussee werd ik hierin gesteund. Mijn commandant was daar zeer coulant in. Hij vond het wel stoer dat ik het wilde proberen en vond dat ik mijn droom achterna moest gaan. Als de diensten het toelieten, kreeg ik ruimte om te studeren en ik kreeg vrij voor de audities. Ik heb nooit negatieve reacties gehad, hoewel ik natuurlijk wel bang was voor de vooroordelen. Maar ik ben er zeer positief over hoe ik toen begeleid ben.”

Discipline
Het was wennen om als 23-jarige met een militaire achtergrond weer in de klas te zitten tussen studenten die veel jonger waren. “Dat was een shock. Als je iets leert bij Defensie is het verantwoordelijkheid nemen, discipline, niet zeuren, doorzetten. Dat was bij de rest ver te zoeken. Ik was zelf ook zo na de middelbare school, maar dat heeft de marechausseeopleiding er wel af gehaald.” Toch was dat op het toneel ook wel een nadeel. “Als acteur heb je het nodig om je gevoel te laten gaan en niet overal over na te denken en te plannen. Bij Defensie moet dat juist wel, anders breng je jezelf of je collega in gevaar. Zo deed ik het ook op school, ik dacht alles van tevoren uit. Ik kreeg op een gegeven moment de opdracht om mijn lessen juist niet meer voor te bereiden.”

Kamp Holland
Hij rondde de opleiding succesvol af, maar heeft het militaire niet helemaal achter zich gelaten. Zo speelde hij onder meer een verzetsstrijder in de musical 'Het meisje met het rode haar'. Nu speelt hij in Soldaat van Oranje en in Kamp Holland, een telefilm over de uitzending naar Afghanistan. Daarin speelt hij… een militair. Kamp Holland speelt zich af in Afghanistan, waar een konvooi Nederlandse militairen op een bermbom rijdt. Een van de militairen schiet een verdachte Afghaan neer. Daarna wordt een onderzoek ingesteld, waarbij de loyaliteit en kameraadschap tussen de militairen op de proef worden gesteld. Ze gaan allemaal anders om met de beslissing van hun kameraad om te schieten na de bermbomaanslag.

Wat de oud-marechaussee betreft gaat de film over de keuzes die de militairen moeten maken in moeilijke omstandigheden. “Beslissen in een split second. Het is onmogelijk om altijd de goede keuze te maken, maar een militair doet daar wel zijn werk. Daarin zou een militair beschermd moeten worden door Defensie en politiek. En wij zouden trotser mogen zijn op onze militairen.”

De kameraadschap in de film was herkenbaar voor hem. “Dat ging ook zo in mijn tijd bij de marechaussee. Het is alsof je met je beste vrienden werkt. Je hebt dezelfde taak, dezelfde interesses en je maakt dezelfde dingen mee. Dat creëert een band.” Van den Tempel spreekt nog steeds regelmatig af met een aantal marechausseecollega’s. “Als we elkaar zien, is het gelijk goed. Al merk ik wel dat ik zelf veranderd ben door mijn nieuwe leven.”

Kamp Holland wordt op 22 mei om 20.30 uur uitgezonden op NPO 3.