Toon Verberg columnist

Communicatie

De meesten zien de beelden nog voor zich. De minister van Informatie Al-Sahaf die in Bagdad op TV roept dat het Irakese leger de aanval van de Amerikanen goed weet af te slaan. Op de achtergrond zie je de Amerikaanse tanks zonder al te veel problemen Bagdad binnen rijden. Het levert de minister de bijnaam Comical Ali op. De leugen was te duidelijk. De tactiek op zich niet zo vreemd.

In de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea’s staan aan de noordelijke kant nog steeds borden met ‘Ons systeem is het beste’ en schallen luidsprekers propaganda naar de andere kant. Gedurende de invasie van de geallieerden die het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde was vanuit luidsprekers te horen dat New York was vernietigd en de Duitsers tot ver in de VS en Canada waren doorgedrongen. Er zijn tal van voorbeelden te geven. Punt is dat misleidende communicatie vanuit het leger net zo een groot wapen is als een aantal flinke bommen. Het maakt deel uit van de tactiek van elk leger. Een tactiek die steeds vernuftiger moet zijn. Vernuftiger dan die van Comical Ali in Irak, want het moet niet lachwekkend worden.

Ondanks dat ons leger al een tijd geen echte oorlog op eigen bodem heeft doorgemaakt is de communicatie vanuit het leger nog prima in orde en vernuftig. Met het grootste gemak weet Defensie een ander beeld te schetsen over de werkelijkheid en is zelfs in staat mensen te overtuigen dat het Defensie is die de waarheid spreekt. Op zich fijn dat dit systeem binnen onze Krijgsmacht goed werkt. Wat minder fijn is dat de communicatie gaat over de arbeidsvoorwaarden van het eigen personeel. Schaamteloos weet Defensie te vertellen dat zij het beste voor heeft met al die fantastische mensen die bij hen werken. Zelfs alle inspanningen zijn er volgens Defensie op gericht om het personeel echt de waardering te bieden die men verdiend. Het wordt zeer betreurd dat Defensie deze waardering nu niet kan laten blijken, nu de bonden zijn weggelopen uit het overleg.

Het zou misschien iets te ver gaan om onze Minister van Defensie nu Comical Jeanine te gaan noemen. Al is het alleen al omdat er eigenlijk niet zoveel te lachen valt. Laten we het er in elk geval maar op houden dat Defensie helemaal Amerikaans gaat en ons net als meneer Trump alternatieve feiten aanbiedt. Op zich niet gek om mee te gaan in deze Amerikaanse manieren. Laten we dan wel kijken of we de pleinen in onze regeringsstad voller kunnen krijgen dan tijdens de inauguratie van Trump. Met boze militairen dit keer. Strijdend voor betere arbeidsvoorwaarden!